Stappen voor het afkoppelen van regenwater – dit moet u weten

Maakt u de keuze om uw regenwater af te koppelen, dan zijn de stappen die u zet belangrijk voor een optimale uitvoering van uw nieuwe regenwatersysteem. Van het in kaart brengen van uw (tuin)situatie tot de keuze voor extra’s om het hemelwater optimaal te infiltreren. We geven u antwoord op de meeste gestelde en belangrijkste vragen over de Regenwaterafkoppeling. Zodat u straks binnen elke stap van het proces de beste keuzes maakt.

Hoe werkt de Muko Regenwaterafkoppeling?

Door gebruik te maken van flexibele drainagebuizen (van 12,5 meter) geeft Regenwaterafkoppeling het regenwater op de juiste plaatsen af aan de directe omgeving. Hierdoor helpen we de grondwaterstand op het juiste peil te houden en kunt u het hele jaar door genieten van een mooie groene tuin. Het systeem geeft 80% van het regenwater af aan de grond. De andere 20% verdwijnt in het riool. Zouden we 100% afgeven aan de grond, dan heeft dit als gevolg dat er een stuk minder spoeling is in het riool. Daarnaast kan er bij stortbuien overlast ontstaan. Iets wat we uiteraard willen voorkomen.

Ons systeem is toegankelijk, onderhoudsarm en aantrekkelijk voor allerlei verschillende partijen. We passen het aan op de regenafvoer bij uw huis of bedrijf, zodat het systeem op de meeste efficiënte manier wordt gebruikt. Eenmaal geïnstalleerd heeft u er verder vrijwel geen omkijken meer naar. De Regenwaterafkoppeling beschikt over een zandvangputje en bladvanger. Hierdoor komt het zand en blad niet in de drainagebuizen terecht. Het zandbakje kan eenvoudig leeg worden gemaakt indien nodig. De bladvanger heeft een speciale schuine afloop, waardoor de bladeren vanzelf uit het buizensysteem verdwijnen.

Welke extra’s zijn er voor hemelwaterafvoer?

Uiteraard leveren we altijd een goed aangesloten basissysteem. Dit systeem is echter uit te breiden met verschillende accessoires.
En deel van deze accessoires raden we ook aan om toe te voegen aan het basissysteem.

Bladvanger

Het hele jaar door vallen er bladeren van de bomen, met als hoogtepunt uiteraard de herfst. Mooi om te zien, maar helaas vaak een uitdaging voor de afvoersystemen. Putten waarbij het water niet meer goed wegstroomt zijn een bekend beeld. Ook in uw regenwaterafkoppeling kan dit gebeuren. En hoewel u het blad aan de oppervlakte wel weg kunt halen, ziet u misschien niet dat er in de afvoer een opstapeling van bladeren ontstaat. En deze blokkade uiteindelijk wel laten halen kost aanzienlijk meer tijd en vaak ook geld. Een bladvanger filtert het blad uit de afvoer dat tijdens een flinke regenbui naar beneden komt. Dit haalt u vervolgens zelf eenvoudig weg. We raden aan om regelmatig even te kijken of er blad is dat verwijdert moet worden. Het regenwater blijft door het ontwerp van de bladvanger wel gewoon doorstromen.

Paddenstoel

Bij regenval moet de lucht in het riool / de afvoer ergens naartoe. Om deze reden is het belangrijk dat er een ontluchter wordt geplaatst. Bij oude woningen ontbreekt dit nogal eens. Door het plaatsen van een ontluchter voorkomt u dat bij (zware) regenval de lucht een andere weg zoekt, bijvoorbeeld via de riolering van het huis (denk daarbij aan borrelende toiletten en wasbakken). In Nederland hebben we, ondanks de droogte, soms te maken met langere periodes met zeer veel neerslag. Tijdens deze periodes kan het regenwater niet altijd meer weglopen via de infiltratiebuizen- en kratten. Een noodoverloop / paddenstoel biedt hier uitkomst. Via deze overloop komt het overtollige water naar buiten, om vervolgens een weg te vinden naar het riool.

Regenton

Hoewel de Muko infiltratiebuizen ervoor zorgen dat het regenwater op een zo efficiënt mogelijke manier in de grond en naar uw planten gaat, heeft het altijd meerwaarde om ook een regenton te plaatsen. Dit regenwater is namelijk een perfecte buffer voor droge periodes. Soms gaan deze droge periodes ook samen met een sproeiverbod. Door het water uit de regenton te gebruiken hoeft u zich hier niet druk om te maken. En blijft u alsnog besparen op het leidingwater dat u gebruikt zou hebben. Het water is daarnaast ook prima voor uw kamerplanten te gebruiken. Door minder leidingwater te gebruiken werkt u ook mee aan het in stand houden van het grondwaterpeil.

Zandvangputje

Een ander element dat zich kan ophopen in de afvoer is zand. Dit gebeurt gedurende een langere tijd, maar zorgt ervoor dat het water steeds langzamer wegloopt. Uiteindelijk krijgt u dezelfde situatie als met blad. U moet tijd en geld steken in het verwijderen van de achtergebleven resten. Met een zandvangputje voorkomt u dit.

Extra toevoeging door handeling

Naast deze extra’s in de vorm van materiaal is het ook mogelijk om bij plaatsing een extra handeling uit te voeren en zo het regenwatersysteem verder uit te breiden. Denk daarbij aan een opvulling van los draingagezand, grind of lavasteen, verlenging van de infiltratiebuis (de standaardmaat hiervan is 12,5 meter) of uitmonding van de Regenwaterafkoppeling in een wadi of sloot.

10 manier om regenwater efficiënt te gebruiken 

Veel regenwater verdwijnt nog in het riool, terwijl dit bijvoorbeeld ook een gazon of tuin groen had kunnen houden. Met de Regenwaterafkoppeling bieden we een duurzame oplossing voor het (her)gebruik van regenwater in uw tuin. Door het regenwater efficiënt te verspreiden, maken we optimaal gebruik van deze natuurlijke elementen. Er zijn nog meer manieren om regenwater efficiënt te gebruiken, waaronder deze top 10.

  1. Plaats een regenton
  2. Veel beplanting en gras / zo min mogelijk verharding / vervang de tegels met gras of planten
  3. Regenwatervijver of wadi aanleggen
  4. Gebruiken voor de kamerplanten
  5. Spoeling WC
  6. Sedumdak voor water opvang en tegen hitte stress
  7. Reinigen van de auto
  8. Tuin besproeien
  9. Vloer dweilen
  10. Wasmachine

Veelgestelde vragen over de Regenwaterafkoppeling:

Is het afkoppelen van regenwater verplicht?
Het korte antwoord, het verschilt per gemeente of het afkoppelen van regenwater verplicht is. De Regenwaterafkoppeling is op drie manieren te installeren, waarbij de derde optie geen overstort op het riool heeft, maar op eigen grond. Dit is over het algemeen niet het advies dat onze voorkeur heeft. Het is in sommige gemeenten echter de enige optie, omdat overstort van hemelwater op het riool niet is toegestaan. In dit geval vindt aan het einde van de infiltratiebuis de overstort plaats (i.p.v. op het riool). Het water stroomt dus in de eigen tuin weg. Door het op deze manier op te lossen blijft de meter aan waterdruk optimaal behouden. Controleer dus altijd eerst bij uw gemeente of overstort op het riool is toegestaan!

Wat maakt de Regenwaterafkoppeling een duurzaam regenwatersysteem?
Allereerst is het afkoppelen van regenwater een eenvoudige, maar zeer duurzame maatregel. U voorkomt dat regenwater onnodig wegstroomt in het riool. En benut het opgevangen water op een efficiënte manier. Zo houdt u het grondwater op peil en bespaart u ook nog eens op de waterrekening.

Daarnaast is de Muko Regenwaterafkoppeling ook gemaakt van duurzame materialen. We streven ernaar om dit te blijven verbeteren, maar de functionaliteit daarbij wel optimaal te houden. Voor verdere details van de gebruikte materialen verwijzen we u graag door naar de productwebsite van Muko.

Wat zijn de kosten voor de Muko Regenwaterafkoppeling?
De Muko Regenwaterafkoppeling is toepasbaar én aanpasbaar op iedere tuin. Om deze reden staat er op onze website ook geen vaste prijs benoemd. Afhankelijk van de extra’s die u wilt toevoegen en de totale hoeveelheid infiltratiebuizen die nodig zijn, bepalen we uiteindelijk de totaalprijs. Ons doel blijft altijd om het systeem betaalbaar te houden voor iedere tuin en omgeving. Daarnaast wijzen we iedereen altijd op de subsidiemogelijkheden die vrijwel elke gemeente heeft. Verduurzaming moet voor iedereen budget namelijk beschikbaar zijn én blijven.

Moet ik de Regenwaterafkoppeling onderhouden?
In de eerste jaren is de Muko Regenwaterafkoppeling onderhoudsvrij. Wel is het aan te raden om de bladvanger regelmatig leeg te halen op een optimale prestatie te waarborgen. Na de eerste jaren zonder onderhoud kan de infiltratiebuis worden schoongemaakt met een waterstofzuiger. Mocht u hier graag (voorafgaand aan plaatsing) extra informatie over willen, dan geven wij u hiervoor graag het beste onderhoudsadvies.

Zijn er subsidies beschikbaar voor deze vorm van verduurzaming?
Voor veel klimaatadaptieve maatregelen is het mogelijk om een subsidie aan te vragen bij uw gemeente. Mocht u de Regenwaterafkoppeling willen laten plaatsen, controleer dan altijd eerst of uw gemeente (een deel van) de kosten wil subsidiëren. Zo heeft de gemeente Almelo bijvoorbeeld jaarlijks een bedrag beschikbaar voor zowel kopers als huurders, onder andere het plaatsen van een regenton, een ondergrondse infiltratievoorziening of watertank. Bij de ene maatregel staat hiervoor een vast bedrag, de ander werkt met x euro per m2. Vrijwel elke gemeente heeft wel een subsidie beschikbaar, al dan niet in verschillende vormen. Zeker voor het (her)gebruik van regenwater is er een ruim aanbod aan maatregelen. Elke euro die u kunt besparen is natuurlijk mooi meegenomen en het maakt de drempel hopelijk lager om de stap tot verduurzaming te zetten.

Vraag of opmerking?
Heeft u een vraag over de Regenwaterafkoppeling? Lees dan de antwoorden op de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. We helpen u graag verder.